Tabuk, titkok hatása az életünkre

2019.04.29

Életünkben gyakran vannak olyan helyzetek, amikor valamiről nem szeretnénk beszélni, ezért inkább titkolunk valamit. Valamiről nem beszélni, sok esetben azt is jelenti, hogy egyáltalán nem is tudok beszélni róla, vagyis tabuként kezelem az adott témát. Ilyenek társadalmi szinten is jelen vannak. Gondoljunk csak példaként a szexualitás vagy a halál kérdéskörére.

Vannak kisebb rétegeket, köröket érintő titkos dolgok, és vannak olyanok is, amikor családi szintű titokképzés jelenik meg (pl. családon belüli bántalmazás, alkoholizmus esetében). Gyakorlatilag bármiből lehet tabu, amiről a tagok nem hajlandóak, vagy egyszerűen nem tudnak egymással beszélni. Gyakran ilyenkor úgy tesznek, mintha az adott esemény meg sem történt volna, hiteltelenítik, elbagatellizálják a történteket. Azonban fontos tudnunk, hogy ezzel csak tovább növeljük a bajt. A tabuk jelenléte nem csak a társadalomban, de a családokban is mérgező hatású lehet. Ez annyit jelent, hogy a ki nem mondott szavak, érzelmek, gondolatok minden esetben negatív hatással vannak a személy lelkiállapotára, viselkedésére. Okozhatnak szorongást, félelmet, valamint távolságot teremthetnek a korábban érzelmi szempontból közelebb lévő személyek közé. Egyes esetekben pedig még akár fizikai tünetek formájában is megjelenhetnek a titkok hatásai, például betegség formájában.

A családon belül létrejövő titok hatása gyakran a "leggyengébb láncszemben", vagyis a gyermekben hoznak létre tüneteket, hiszen ők tudják a legkevésbé megvédeni magukat, s környezetüknek teljesen ki vannak szolgáltatva. A családi rendszerben jelenlévő feszültséget érzékelik, azonban mivel ez nincs nevesítve, sokszor nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, önmagukat hibáztathatják, valamint meglehetősen szorongás- és félelemkeltő is lehet mindez a számukra. Ezért van sokszor, hogy a gyermekek lesznek azok, akiknél valamilyen tünet elő fog fordulni (pl. gyermek éjszakai felriadásai).

A felnőttek gyakran úgy vélekednek, hogy a gyermekeknek felesleges a nagyobb horderejű, nehéz történéseket elmondani (pl. egy nagyszülő halála), mert úgysem értenék meg, hiszen még kicsik hozzá, illetve jobb, ha ezekről semmit nem tudnak, így könnyebb nekik. E mögött gyakran az áll, hogy a szülők maguk sem tudnak az adott témáról nyíltan, vagy egyáltalán beszélni (pl. halál), ezért inkább elkerülik ennek átbeszélését, sőt, néha inkább hazudnak is a gyermeknek (pl. a nagyi csak elutazott egy időre), gondolván, így megvédik a gyermeket a gyásztól, ami valójában az élet természetes velejárója. De tulajdonképpen, ha jól végiggondoljuk, csak a saját számukra lesz egyszerűbb a helyzet (legalábbis pillanatnyilag). A gyermek érzékelni fogja, hogy valami történt (pl. anyu mostanában szomorú, sokszor sír, apu is feszültebb), és ennek okán jelentősen elkezdhetnek szorongani (pl. fél elalváskor, bepisil, nem akar elválni a szülőktől, dührohamai lesznek).

A gyermek pontosan érzi, ha valamit eltitkolnak előle. Nem feltétlenül tudja, hogy miről lehet szó, de az biztos, hogy pontosan érzi, hogy valami feszültség van a levegőben, és persze azt is, hogy ez milyen mondatoknál, témáknál kifejezett. Gondoljunk csak egy olyan helyzetre, amikor valahova belépve, úgy éreztük, hogy a teremben vágni lehet a feszültséget, és biztosak voltunk benne, hogy itt az előbb még egy veszekedés folyt. Senki egy szót sem szólt, de a nonverbális csatornákon észlelt jeleket pillanatok alatt leolvastuk, értelmeztük. Minderre pedig már a gyerekek is képesek. Hiszen életük első részében, amikor a szavak jelentését még nem értették, csak és kizárólag nonverbális jeleken keresztül (pl. hangsúly, mimika) értették meg, hogy az adott helyzet, amiben vannak biztonságos-e vagy sem. Ezek a kifinomult érzékek pedig nem tűnnek el a fejlődésükkel, így jó, ha ezeket mindig figyelembe vesszük.

Fontos, hogy a családban a gyerekek is tudjanak miden komoly történésről. Talán ennél is fontosabb, hogy mindezt az aktuális érettségüknek megfelelően mondjuk el nekik. Ne csináljunk úgy, mintha felnőttek lennének, de arra hivatkozva elhallgatni 1-1 tényt, hogy ők még kicsik ahhoz, hogy ezt megértsék, komoly galibákat okozhatnak.

Képek forrása: https://www.freeimages.com, https://pixabay.com