Most nincs semmi baj? Csak élvezd!

2019.11.04

Valószínűleg mindenki tudja saját tapasztalatból, hogy az egészségünknek gyakran csak akkor vagyunk tudatában, amikor az éppen nincs, vagyis amikor betegek vagyunk. Sokszor hajlamosak vagyunk a jó dolgokat természetesnek venni, vagy nem örülni nekik, holott legalább annyi figyelmet kellene fordítanunk erre is, mint a problémáinkon való morfondírozásra. Talán nem mondunk újat azzal, hogy a tudatosság a kulcsa ennek a kérdésnek is. Egészen konkrétan a jelentudatosság.

Sokan tapasztalják, hogy nehéz jelen lenniük az életükben, mivel gyakran vagy a múltukban vannak, és azon rágódnak, vagy éppen a jövőjükön szoronganak. Amikor pedig éppen nincs min szomorkodni, vagy aggódni, akkor azon izgulnak, hogy vajon most, a jelenben tényleg megengedhetik-e maguknak, hogy boldogok legyenek, vagy ez most csak a vihar előtti csend, esetleg óvatlanok éppen és nem veszik észre, hogy máris bajban vannak. Egyszerűen nem tudnak, illetve nem mernek örülni a jelen szépségeinek, esetleg az aktuális gondtalanságnak. Nem lehetünk nyugodtak egy pillanatra sem, mert abból csak baj lehet?

Holott, gondoljuk csak végig, ennek semmi értelme, vagy hozadéka nincs. Ha a jelenben nincs problémánk, jobban tesszük, ha egyszerűen csak kiélvezzük. Az élet egy állandóan változó, gyakran kiszámíthatatlan fordulatokat rejtő dolog. Egyszerűen képtelenség mindig minden lehetőségre felkészülni. Illetve, ha meg is próbálnánk felkészülni a rossz dolgokra, akkor sem feltétlenül tudnánk megakadályozni annak bekövetkeztét. Például, ha úgy érezzük, boldog párkapcsolatban élünk, feleslegesen arról fantáziálunk, hogy na de mi lesz akkor ha ez megváltozik, mi lesz, ha esetleg a másik megcsal minket. Arra, hogy valakit megcsalnak, nem lehet felkészülni, illetve, ha állandó készenlétben vagyunk, attól még nem fogjuk tudni megakadályozni a félrelépést. Ehelyett akár ki is élvezhetnénk azt, hogy éppen aktuálisan minden rendben van a kapcsolatunkban, fókuszálhatunk a pozitív érzésekre, és így biztos, hogy jobban fogja magát érezni a párunk is mellettünk, és kevésbé lesz az ő figyelmének fókuszában is a megcsalás. Láthatjuk, hogy sokszor az állandó aggódásunk éppen ellenünk dolgozik, és nem minket szolgál.

A problémákkal, nehézségekkel úgyis csak akkor tudunk foglalkozni, ha azok aktuálissá válnak, megtörténnek. Ha a jelenben éppen nincs semmi okunk az aggodalomra, valamint a jövőnk érdekében is minden tőlünk telhetőt megtettük már, és a további történések egyelőre kiszámíthatatlanok, akkor érdemes csak hátradőlni, venni egy mély levegőt, és élvezni, hogy ma, most rendben vannak a dolgaink. Fontos, hogy néha csak megálljunk, és erőt merítsünk, pihenjünk, feltöltődjünk.

Érdemes tudatosítani magunkban, hogy mi minden vesz minket körbe, ami az aktuális pillanatban örömet okozhat. Mi minden van, aminek örülhetünk. Egészségesek vagyunk? Szép az idő? Remek barátaink vannak? Szeretjük a munkánkat? És még végeláthatatlanul sorolhatnánk a további lehetőségeket, amik örömre adhatnak okot.

Próbáljunk meg minél többet időzni a jelenben. Engedjük meg magunknak, hogy ne mindig a múltban, vagy a jövőben legyünk. Maradjunk a most-nál, tegyük magunkat boldoggá. Ha pedig úgy érezzük, hogy a most-ban lenni nem annyira kellemes számunkra, kérdezzük meg magunktól, hogy mi lenne az, ami segíthetne nekünk a jelenben, hogy jobban érezzük magunkat. Keressük meg magunkban a választ, és adjuk meg magunknak.

Segítsük a jelen szépségeinek tudatosulását, és igyekezzünk naponta legalább pár percet arra szánni, hogy megnézzük, mi vesz minket körül, mi az, aminek örülni lehet. És aztán csak engedjük meg magunknak ezek élvezetét, és töltekezzünk.

Képek forrása: https://pixabay.com