Amikor mindenből elegünk van – Az érzelmi kimerülés jelei

2019.11.25

"Fáradt vagyok..." Egy gyakran elhangzó mondat egy-egy nehéz nap, hét vagy időszak után. Azonban korántsem olyan sokszor használjuk, mint ahányszor valójában megtörténik velünk, ahányszor tényleg fáradtnak érezzük magunkat. Még most, 2019 végéhez közeledve is hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy nem csak a testi érzeteink léteznek, így hát nem csak akkor lehetünk fáradtak, ha nehéz fizikai megterhelésnek voltunk kitéve, vagy ha például nem aludtuk ki magunkat. A fáradtság érzete akkor is jelentkezhet, amikor lelkileg kezdünk el kimerülni.

Nagyon sok hatás ér minket nap, mint nap, amikkel nem csak fizikailag kell megküzdenünk (gondoljunk például a tömegközlekedésre, vagy egy zsúfolt boltban történő bevásárlásra), hanem lelkileg is (pl. ha összeveszünk valakivel, vagy nem megfelelőek a munkakörülményeink). Ha hosszú ideig érnek minket negatív hatások, akkor bizony lelkileg is elfáradhatunk, és érezhetjük úgy, hogy rosszul mennek a dolgaink, elegünk van, feszültek, mérgesek vagy szomorúak vagyunk.

Az érzelmi kimerültség jelei:

 • csak a negatív dolgokra tudsz koncentrálni
 • elégedetlen vagy
 • úgy érzed, túl vagy terhelve
 • reménytelennek érzed a helyzeted
 • motiválatlan vagy, így ha látod is, hogy mi lehetne a megoldás, nehezen lépsz a tettek mezejére
 • ellököd magadtól az embereket, még a barátaiddal is alig van kedved találkozni
 • minden tevékenység komoly fáradtságnak, szinte áldozatnak tűnik
 • úgy érzed, hogy csak a kötelezettségeid hajtanak, sőt talán hajszolnak is
 • gyakran érzel szorongást
 • sokszor érzed magad ingerültnek, ok nélkül dühösnek
 • nehezen tudsz koncentrálni, sokszor elkalandozol
 • gyakran érzed magad fáradtnak (akár akkor is, ha egész nap semmi különöset nem tettél)

Természetesen a lelki kimerülés megállapításához nem kell az összes felsorolt jellemzőnek igaznak lennie rád. A kimerüléshez is egy (hosszabb) út vezet. Az is elképzelhető, hogy a felsoroltak közül csak néhányat érzel magadra igaznak. Ekkor érdemes a megelőzés útjára lépni, hogy jobb lelkiállapotba kerülhess. Viszont ha szinte minden jellemzőt igaznak érzel, akkor bizony itt az ideje, hogy komolyan fontolóra vedd, talán változtatásra, változásra van szükséged. Ez természetesen nem olyan egyszerű. Gyakran nagyon fontos szakember segítségét kérni mindebben, hiszen ha nagyon borúsan látod a helyzetedet, akkor nagy valószínűséggel nehezebben fogsz tudni egyedül elkezdeni változtatni a gondolkodásodon, a cselekedeteiden és így önmagadon.

A lelki kimerülés azért sem tréfa, mert ezt egy vagy több kiadós alvással nem fogjuk tudni rendezni. Ennek a helyzetnek a javítására más eszközöket kell bevetnünk. A következőkben (a teljesség igénye nélkül) néhány kérdést teszünk fel, ami segíthet abban, hogy a helyzeted, állapotod megértésén el tudj kezdeni gondolkodni. Természetesen lehet, hogy a pihenés passzív, illetve aktív formája is segíthet, de fontos lehet, hogy elmélyüljünk magunkban, és megvizsgáljuk, vajon mi is az, ami jelenleg ekkorra nyomást gyakorol ránk. Mi az, ami miatt nem érezzük jól magunkat? Mi zavar minket ennyire mostanában? Mi lenne az, ami segítene? És talán a legfontosabb: mi az a tevékenység, amiben lelkileg is fel tudok töltődni? Mi ad nekem újult erőt? Sokat segíthet, ha a problémánkat, helyzetünket több oldalról is megvizsgáljuk. Vajon más szögből nézve milyen kép tárul elénk? Próbálj meg megértőbb lenni önmagaddal, kezdj el együtt érezni magaddal (egy korábbi cikkünkben ennek módjáról részletesen írtunk). Figyeld meg az érzéseidet, a gondolataidat. Ez az első lépés abba az irányba, amerre valójában haladni szeretnél, a boldogabb, nyugodtabb élet felé.

Képek forrása: www.pixabay.com